Handreiking Kansrijk partnerschap in jeugd en gezin

Handreiking.JPG

Tijdens de kick-off bijeenkomst op 14 november jl. lanceerde ActiZ Jeugd in het bijzijn van zo’n 45 partners uit het hele land – waaronder ouderverenigingen, aanbieders in zorg en welzijn, zorgprofessionals, onderwijs, gemeenten, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS – de handreiking ‘Aan de slag met Kansrijk Partnerschap. Dienend aan jeugd en gezin’. De kick-off vond plaats in Zeist waar het eerste exemplaar werd aangeboden aan Angele Welting, Wethouder jeugd en onderwijs, van de gemeente Zeist.

Angele Welting: “Een mooi initiatief om over domeinen heen te beschrijven wat nodig is, zoals minder versnippering, meer inzetten op preventie en het versterken van de samenleving als drijvende kracht”.

Stelsel loopt vast

De aanloop naar deze handreiking startte voor ActiZ Jeugd drie jaar geleden met in 2022 de lancering van haar strategische koers “Samen investeren voor jeugd en gezin” gevolgd door meer dan 60 gesprekken met maatschappelijke organisaties in het werkveld van jeugd en gezin. Al deze gesprekspartners constateerden dat het stelsel is vastgelopen en dat wetten, financiën en structuren aan de basis liggen van deze situatie.

Handreiking Kansrijk Partnerschap: samen anders denken en doen

De handreiking biedt aanbieders in zorg en welzijn voor jeugd en gezin en financiers concrete handvatten en inspiratie om de benodigde transformatie vorm te geven in de praktijk. Het verbindt tevens de verschillende zorgakkoorden zoals de Hervormingsagenda Jeugd, het Integraal Zorgakkoord en de Visie Eerstelijn 2030 die allen vanuit één invalshoek vertrekken. Tot slot geeft het concreet invulling aan het sociaal welzijnsakkoord waar het inbedden van preventief werken en de verbinding tussen het sociaal-en medisch domein een belangrijk onderdeel is. De handreiking start bij de samenleving en jeugd en gezin, gaat over domeinen heen en draagt bij aan:

  • Het versterken van de samenleving (sociale basis) en ruimte voor de professional om hierop aan te sluiten;
  • Het terugdringen van versnippering en meer eenvoud;
  • Het verminderen van jeugdhulp door meer inzet op preventie;
  • Het lokaal organiseren van het “Hart voor Jeugd en gezin” waar preventie, eerstelijnszorg en het lokale wijkteam samenkomt.

Jaap de Bruijn, Zorgverzekeraar VGZ: “De handreiking is uitgebreid en vol met inspirerende voorbeelden. Het krachtigst vind ik het mensbeeld dat eruit spreekt: oprechte betrokkenheid bij ouders en hun kinderen”.

De jeugdgezondheidszorg (JGZ) als cruciale spil

In de handreiking wordt ook uitgewerkt hoe de JGZ met haar unieke expertise zowel op sociaal als medisch vlak een cruciale rol vervult in het Hart voor jeugd en gezin en bij kan dragen aan vroegtijdig signaleren, minder jeugdhulp, generatiebewust preventiebeleid en de juiste zorg op de juiste plek door het overnemen van taken van de huisarts en kinderarts. We hebben met de JGZ goud in handen. Het is tijd dit te gelde te maken!

Aan de slag met Kansrijk Partnerschap: vervolg

Met de handreiking heeft ActiZ Jeugd een eerste stap gezet. De partners voor jeugd en gezin zijn tijdens de Kick-off gevraagd samen het “Hart voor jeugd en gezin” kloppend te maken. Angela Bransen, afdelingsdirecteur ActiZ Jeugd: “De handreiking is een eerste stap en vraagt om verrijking en aanscherping door alle partners. Ga met de handreiking aan de slag en kom tot échte dialoog en kansrijk partnerschap voor gezonde generaties, nu en in de toekomst”.

René Peeters, Opmaat en groei: “Een mooie bijeenkomst over samenwerken rond jeugd en gezin. Van belang is het werk van de ander te begrijpen en te waarderen. Samenwerken in een netwerk van formele en informele zorg…”

Meer informatie en/ of ondersteuning?

Voor een terugblik op de Kick-off bijeenkomst vindt u hier de after-movie en de presentatie. Mocht u nog vragen hebben of wilt u dat wij meedenken of ondersteunen bij het voeren van de maatschappelijke dialoog in uw gemeente neem dan contact met ons op via jeugd@actiz.nl