Angela Bransen is afdelingsdirecteur Jeugd bij ActiZ. Wouter van Soest is algemeen directeur bij ActiZ. Ook met de directie van ActiZ blikken we graag terug op het project Thuisbegeleiding.
Angela Bransen is vanaf 1 juni 2018 afdelingsdirecteur bij ActiZ Jeugd. Als afdelingsdirecteur/ accountmanager is ze de linking pin tussen het ActiZ Jeugd-bestuur, de leden, het ActiZ-bureau en de diverse stakeholders. Ze is vanuit de afdeling Jeugd nauw betrokken geweest bij project Thuisbegeleiding.
“Het maakt mij trots om te zien dat ActiZ Thuisbegeleiding de aandacht en waarde toedicht die het verdient. Het project zijn we gestart om een extra impuls te geven aan Thuisbegeleiding, in eigen huis én de buitenwereld. Dit zodat we de kwaliteit van Thuisbegeleiding de komende jaren kunnen blijven borgen en waar nodig sterker maken. Het is een compliment waard aan de projectleider Ilse de Vries die dit met veel bevlogenheid en bezieling heeft vormgegeven.”
Waardigheid en preventie
Voor Angela zit de kracht van Thuisbegeleiding in waardigheid en preventie. “Ieder mens mankeert iets of zal daar zelf of in de omgeving mee te maken hebben of krijgen. Waardigheid gaat dan over het krijgen van hulp en ondersteuning bij de dagelijkse dingen die voor jou belangrijk zijn. Dingen die wezenlijk impact hebben op jou als mens, je omgeving en het gevoel van een zinvol bestaan. Ik gun het Thuisbegeleiding dan ook om niet gezien te worden als ‘een van de vele producten’ maar als een menselijke basiswaarde in een maatschappij waar je voor elkaar zorgt.”
Helaas blijken beide begrippen niet altijd vanzelfsprekend. “Preventie is nog altijd een containerbegrip en helaas nog vaak top down, vanuit het curatieve systeem (zorg gericht op genezing) geregeerd. Ik maak mij daar grote zorgen over. Thuisbegeleiding is een voorbeeld van zorg die dwars door alle schotten heen gaat. Laagdrempelige zorg voor de jeugd en het gezin, voor de ouderen en de kwetsbaren. En zorg die daartussen de verbinding legt. Het is de voorloper in het bewegen in het complete sociaal domein. Want: Thuisbegeleiding is er voor iedereen van nul tot honderd. Dat maakt een organisatie die Thuisbegeleiding biedt een aantrekkelijke partner voor gemeenten. Thuisbegeleiding heeft veel kenmerken en eigenschappen die we met elkaar proberen na te streven in de transformatie van zorg, wonen en welzijn als geheel. Wat mij betreft gaan we dus niet alleen sec door met de inzet en aandacht voor Thuisbegeleiding. Maar gunnen we het ons in eigen huis ook om nog meer van deze eigenschappen en kenmerken te leren. Zoals iedereen achter de voordeur die iets mankeert weet: juist daar gaat dat opknippen zo verdomd lastig.”
Bijzondere en nog te vaak onderschatte vorm van zorg thuis
Wouter van Soest is sinds 15 oktober 2017 algemeen directeur bij ActiZ. Als directeur faciliteert hij de medewerkers en stuurt de organisatie aan. Wouter adviseert het bestuur over de samenhang en verbinding tussen kerngroepen en themacommissies. Het project Thuisbegeleiding volgde hij op de voet.
Wat Wouter betreft is Thuisbegeleiding een bijzondere en helaas nog te vaak onderschatte vorm van zorg thuis. "Het belang van Thuisbegeleiding zal de komende jaren alleen maar toenemen met steeds meer thuiswonende ouderen. Ons project heeft voor zowel de leden, de betrokken medewerkers als de gemeenten/verwijzers gezorgd voor extra aandacht en focus op deze bijzondere vorm van zorg thuis."
Behoefte zal toenemen
"Blijvende aandacht is nodig, maar het project heeft alvast een stevige een impuls gegeven aan Thuisbegeleiding. Iets waar de praktijk jaren plezier van kan hebben. Mijn verwachting is dat de behoefte aan Thuisbegeleiding verder zal toenemen. De impact is relatief groot ten opzichte van de inzet en gezien de krappe arbeidsmarkt is thuisbegeleiding dus ook een effectieve manier om langer thuis wonen beter te faciliteren. Soms in combinatie met wijkverpleging, dementiezorg thuis en/ of met andere vormen van Wmo-zorg."
"Ook in de sterk groeiende kleinschalige woonvormen waar thuiszorg of mpt (modulair pakket thuis) geconcentreerd wordt aangeboden, kan Thuisbegeleiding van grote waarde zijn. Erkenning van die waarde maar ook herkenning en feitelijke inzet zijn blijvende aandachtspunten. Tegen projectleider Ilse de Vries zeg ik dan ook graag: Dank."